mandag 28. mai 2007

Sirkus UTEN elefanter

Hvorfor bør du boikotte sirkus med elefanter?

  • Elefanten har aldri blitt skikkelig domestisert og i et sirkus kan elefantens naturlige atferd og behov overhodet ikke tilfredsstilles. Elefanter lever i store familiegrupper som ledes av en gammel hunnelefant (matriarken). De vandrer milevis hver dag. De knytter svært sterke sosiale bånd til sine familiemedlemmer og har et avansert kommunikasjonssystem.
  • Bevegelsesfriheten for elefanter i sirkus er svært begrenset og de må som oftest stå bundet med fotlenke.
  • Sirkuselefanter transporteres over lange avstander hele året, fra sted til sted og land til land i hele Europa, og utsettes for stadig skiftende omgivelser og klimaforhold.
  • Svært mange elefanter i sirkus har atferdsforstyrrelser i form av stereotypier (dvs gjentatte atferdssekvenser uten mening (feks vugging fram og tilbake med kroppen). Skyldes vedvarende stress eller miljø med manglende stimuli.
  • Sirkus følges ikke av egen veterinær. Lokale veterinærer har som regel ingen erfaring med elefanter. Dyras helse og velferd er dermed svært dårlig sikret.
  • Mange elefanter i sirkus har fotlidelser, pga manglende mosjon, dårlig fotstell og uegnet underlag. Hudlidelser, leddproblemer og fordøyelsesbesvær er også vanlig.
  • Det er svært høy dødelighet av elefantunger som fødes i fangenskap. Flertallet av elefantene er derfor villfanget.
  • Gjennomsnittlig levealder for elefanter i fangenskap er 15-20 år. I vill tilstand er vanlig alder 60-70 år.
  • Treningsmetoder av elefantene er ofte svært kritikkverdige. En vanlig metode er å knekke elefantens viljestyrke i ung alder (ved begrensing av mat og vann, isolasjon, oppbinding, fysisk avstraffelse) og elefantkroken er ofte et uunnværlig redskap. Kroken brukes til å slå/stikke på ømfintlige områder av elefantkroppen.

JA til sirkus, men uten elefanter.


NB! Det er først og fremst det omreisende sirkuset jeg her kritiserer. I dyreparker o.l, som er stasjonære og hvor dyra lever i permanente flokker og har relativt store områder å bevege seg på, kan trening av elefantene være en fin aktivisering og miljøberikelse. Så sant treningsmetodene er positive!

torsdag 24. mai 2007

Læreevne hos sjimpanser

Sjimpansen Ai har god tallforståelse. Hun kan tallene 0-9 og løser ulike talloppgaver utrolig raskt. Bare se her!
Dot counting
Numerical ordering
Numerical memory span

Og dette er Ai sitt maleri - kreativ kunst :)


Her kan du lese mer om Ai:

fredag 11. mai 2007

Uoffisielt freestyle VM

10. mars i år ble den første internasjonale freestylekonkurransen arrangert på Crufts (et uoffisielt VM).
11 land stilte til start med hver sin deltager. Landene som deltok var; Nederland, England, New Zealand, Wales, Danmark, Sveits, Skotland, Belgia, Jersey, Sverige og Italia.
Sverige deltok med Frida Binette & Alice (border collie), Danmark deltok med Emmy Simonsen & Biscuit (shetland sheepdog).

England, representert med Lesley Neville & Angus (bearded collie), vant med sitt cowboy inspirerte show. Her kan du se det: http://www.youtube.com/watch?v=iCrqjLr_7KY&mode=related&search=

Sverige havnet på en fantastisk 3dje plass. Se det vakre og teknisk avanserte programmet til Frida og Alice her: http://www.freestylehund.se/filmer/crufts2007.wmv
Danmark fikk en flott 4de plass.

Neste gang håper vi at også Norge kan være representert!

torsdag 10. mai 2007

Barn og hunder som danser

Ta en titt på denne linken. En utrolig bra videosnutt av to barn som viser flotte freestyleøvelser.
http://www.etologi.no/2007/05/barn-og-hundetrening.html

Anbefaler deg å samtidig lese igjennom de andre innleggene i bloggen til Randi Helene.
Her står det mye klokt!