lørdag 30. juni 2007

Freestyle med hest

Se denne flotte oppvisningen i Freestyle dressur. I likhet med freestyle med hund er det her rytteren som selv koreograferer et dressur program som skal skje i takt og samspill med musikken. Legg merke til hvordan musikken virkelig fremhever hestens bevegelser og rytme (ikke så bra helt i starten, men etterhvert). Det viser hvor viktig det er å velge rett musikk. Noe som gjelder i minst like stor grad for freestyle med hund. Se på hundens naturlige rytme (i trav) og velg musikk utifra denne. Musikken kan faktisk være helt avgjørende for hvor bra et program blir.

tirsdag 26. juni 2007

Kaninhopping

Freestyle er vel ikke helt tingen for kaniner, men hva med kaninhopping? Det ser da riktig så gøy ut! En utmerket måte å aktivisere kaniner på, som ellers ofte lever et stillesittende og kjedelig liv i sine alt for små bur. Klikk på bildet under, så får du se en morsom videosnutt.

Og her er en link til Norges Kaninhoppforening :)

Kaniner kan selvfølgelig også klikkertrenes. Tenk så mye mer berikende livet kan bli for kaniner (og for kanineiere!). Her kan du lese mer om det:
What? Train a rabbit?
Og her er en bok om klikkertrening av kaniner:
Clicking with your Rabbit

torsdag 21. juni 2007

Sommersolverv

Foto : Merete Andersen

I dag er den lyseste og lengste dagen i året. "Sola snur" og dagene blir igjen gradvis kortere og kortere. St. Hansaften (eller Jonsok) 23. juni er til minne om døperen Johannes fødsel. Dette er med andre ord kristendommens forsøk på å fordrive en gammel hedensk skikk, men det er altså natta i natt som er den egentlige midtsommeraften. Store bål, dans rundt bålet, rømmegrøt og blomsterkranser kjennetegner feiringen.
Nyt natta!

søndag 17. juni 2007

Tid for hoggorm

Sommertid er hoggormtid, og som hundeeiere er vi ekstra utsatt for mindre hyggelige møter med dette dyret. Hoggormbitt på hunder skal alltid tas alvorlig. Alvorlighetsgraden varierer med mengde gift, bittsted og individuell respons.
Giften kan føre til utvikling av sjokk, noe som innebærer et akutt blodtrykksfall med påfølgende sirkulasjonssvikt og kollaps. I dagene etter bittet kan giften påvirke flere indre organer (lever, nyre, hjertemuskulatur) og i verste fall kan hunden dø pga slike senskader.
De aller fleste hunder blir bitt på snuta eller framlabbene. Det oppstår oftest en akutt smertefull hevelse og huden kan bli blårød rundt bittstedet.


Her er Stakar Brakar..
- bitt av hoggorm i fjor sommer.

Foto: Merete Andersen






Hva gjør du om hunden din blir bitt?
1) Dersom du har prednisolontabletter gir du dette (20 mg per 10 kg hund). Anbefales!
(Tablettene får du hos din veterinær, ev sammen med en kjekk liten tablettbeholder (Lifeline førstehjelpsknapp) som kan henge i hundens halsbånd eller i ditt nøkkelknippe - så har du alltid tablettene lett tilgjengelig.)

Å gi prednisolon er noe omdiskutert blant veterinærer, først og fremst fordi man er redd det gir en falsk trygghetsfølelse og at folk dermed lar være å oppsøke veterinær raskt. Prednisolontabletter er kun førstehjelp og ikke nok som behandling alene, men det forsinker utvikling av sjokk og kan dermed gi deg ekstra og verdifull tid.

2) Frakt hunden umiddelbart til veterinær! Bær hunden hvis mulig, eller gå sakte om den er for tung. Hos veterinær får hunden først og fremst intravenøs væskebehandling (ofte i flere dager). Dette motvirker sjokk og hjelper med å få giften raskere ut av kroppen. Annen symptomatisk behandling gis ved behov.

Når dette er sagt.. Hva med å ta en ekstra titt på hoggormen?










Det er faktisk både et vakkert og interessant dyr. De er slett ikke aggressive udyr og når de biter (hunder eller mennesker), så er det utelukkende for å forsvare seg selv, fordi de blir overrasket eller provosert, og ikke har rukket å komme seg unna.

Her er noen fakta om hoggormen:

  • Den er et vekselvarmt dyr. Dvs at den blir varmet opp fra omgivelsene (lufttemperatur og solstråling). Når det er kaldt i været er den treg i bevegelsene, og motsatt, når det er varmt kan den være svært rask. De svømmer gjerne og på varme sommerdager avkjøler de seg ofte i vann. Om vinteren ligger den i dvale.
  • Føden består for det meste av smågnagere. Hoggormen er dermed en viktig art for å holde musebestanden i sjakk. Den har meget god luktesans og kan lett følge sporet av en mus.
  • Hoggormen blir kjønnsmoden når den er 3-5 år gammel. I parringssesongen har hannene brytekamper og den seirende får kurtisere og parre hunnen. Hunnen kan parre seg flere ganger i løpet av en sesong, ofte med forskjellige hanner. Noen uker senere skjer en eggløsning, og eggene befruktes av den opplagrede sæden.
  • Hunnen er drektig i 60-100 dager og "føder" oftest 7-10 unger i august/september. Det er egentlig ikke helt riktig at hoggormen føder levende unger. Det korrekte er at hun oppbevarer eggene i kroppen (i egglederen) og at disse klekkes her rett før fødsel.
  • Det å få fram unger er svært energikrevende for hoggormen og de får derfor (som regel) unger kun 2.hvert år.
  • Det verserer en myte om at ungene er mer giftige enn de voksne. Dette er ikke korrekt. Ungene har gift, men de er mindre av vekst og har en mindre giftmengde enn voksne og er dermed mindre giftige.

Det er ingen grunn til å drepe en hoggorm om du skulle komme over en. Ta deg tid til å se på den eller gå rolig forbi. De er dessuten fredet. Skulle du få hoggorm i hagen kan du enkelt vippe den opp i en eske med en pinne og transportere den til et mer egnet sted. Og ja - jeg har forsøkt selv - to ganger - og det gikk helt utmerket. :)

tirsdag 12. juni 2007

Travle, varme dager

Den siste tiden har det gått i freestyle fra tidlig morgen til sen kveld.

Norsk Freestyleforening arrangerte kurs med Frida Binette og Emma Willblad forrige helg. Fredagen startet med et dommerseminar, deretter var det freestylekurs lørdag og søndag.

Det var 17 deltagere med hund + noen observatører. Værgudene valgte i høyeste grad å være med oss og vi fikk en fantastisk varm og fin helg på veterinærhøgskolen. Lange dager og stekende sol gjorde folk og hunder temmelig slitne og varme i toppen til tider.

Frida og Emma gjorde en strålende jobb som instruktører! De imponerer virkelig med sine ferdigheter og sin formidlingsevne. Vi visste jo at dette var flinke damer, men det er alltid spennende å se om de også kan formidle sine kunnskaper på en pedagogisk og bra måte. De innfridde med glans. Og jeg håper og tror at alle deltagere fikk masse påfyll og inspirasjon til videre freestyletrening. Det er akkurat slike "kick" vi trenger!

Det er masse jobb og slitsomt å arrangere kurs. Ingenting som gjør seg selv, selv om det helst skal se sånn ut, utenifra.. Håper at også det tekniske arrangementet fungerte tilfredsstillende for de som var med.

Ingen grunn til å slappe av.. påfølgende mandag, tirsdag og onsdag (forrige uke) var Merete og Brakar, jeg og Morten med på TV-opptak for TV2 sin nye realityserie: Hundeskolen. Lange dager, mye venting, veeeldig varmt, slitsomt OG gøy! Vi er ikke deltagere i serien (takk og pris!), men er kun dratt inn som såkalte "eksperter" i ett program. Artig å se hvordan reality lages, så gjenstår det å se om det blir bra TV og om vi vil kjenne oss igjen i det som skjer.

På fredag var det NRK sin tur. Da ble det opptak for programmet Dyrisk. Vi viste bruddstykker av vårt nye parprogram, som så langt i fra er ferdig. Vi ble dirigert hit og dit i sola, måtte si ferdig innøvde setninger og det hele føltes temmelig snålt og kunstig. Tok 1 1/2 time å filme noe som skal bli til 1 1/2 minutt. Litt skeptisk til hvordan det blir på tv, men det får vi ikke se før til høsten..

Lørdagen skulle jeg og Morten vist freestyle på den lokale Sørbråtendagen, men vi endte med å si at nå er nok nok og meldte avbud.

Vi har gjort littt sommerlige aktiviteter også, innimellom, i hvertfall hundene.. Morten og Brakar ble ekstatisk glade da vi tok en badepause på Sandstangen. Svømming er ikke deres greie, men å løpe i vannkanten er bare hæærlii..!



Alle foto: Merete Andersen