tirsdag 14. oktober 2008

MH

På søndag var vi i Trondheim for å gå MH med Frikk og søsknene hans (Khan, Fox, Faust og Farah). Jeg og Merete kjørte opp sammen på lørdag. Det var en artig opplevelse og Montmorenjas F-kull viste seg, ikke så overaskende, å være en flott gjeng med hunder. Frikk gjorde en super test. Mye var som forventet; han har mye av det meste ;) - mye lek, mye jakt, høy aktivitet, mye nysgjerrighet, god avreageringsevne, mye mot. Jeg visste jeg hadde en hund med mye "trøkk", men det var litt overaskende at han lå så høyt på mot. Jeg hadde nok forventet at han trengte litt mer støtte fra meg.

Siste momentet i testen er skudd. Jeg var lenge i tvil om jeg skulle avstå fra det eller ikke. I sommer hadde vi en særdeles ubehagelig episode. Vi hadde et lynnedslag i huset akkurat i det vi var på vei ut av døra. Smellet var helt hinsides og før jeg fikk blunket var Frikk ute av døra og forsvant i full fart inn i skogen. Jeg lette i desperasjon i over fire timer før han omsider dukket opp igjen. I deler av denne tiden var det et alldeles sinnsykt tordenvær. Dette har naturligvis satt sine spor i Frikk og han er blitt redd for høye skarpe smell og for buldrende tordenlyder. Jeg har fortsatt håp om å få desensitisert han på dette, men vi er ikke der enda. Jeg visste derfor at han kom til å reagere på skuddet. Vi besluttet likevel å teste det. Det ble skutt en gang og Frikk reagerte som forventet; avbryter leken og viser stor uro. Vi fikk han opp i lek igjen, men reaksjonen var likevel for stor til at det var noen hensikt i å skyte flere ganger. Så dermed ble det en ikke gjennomført test. Utrolig kjipt og jeg er bare SÅ lei meg for det som skjedde med Frikk den tordendagen. Men.. tilfeldighetenes utspekulerte jævelskap kan slå til når som helst, og skjedd er skjedd.. Frikk er uansett en usedvanlig flott hund, med et enormt potensiale. Så her er det bare å forvalte han på en bra måte (både stort ansvar og stor utfordring det ;). Testlederne uttrykte også tydelig at bortsett fra skuddet så gjorde Frikk en særdeles bra test, og de takket for at de hadde fått se han. :)

Her er resultatene til Frikk:
1. Kontakt
a) Hilsing: 3 (Aksepterer kontakt, helt uengasjert, men drar seg ikke unna)
b) Samarbeide: 2 (Følger med motvillig. Strever mot fører eller trekker mot annen retning)
c) Håndtering: 2 (Unnviker, drar seg unna, tar evt kontakt med fører)

2. Lek
a) Lekelyst: 4 (Leker aktivt, starter raskt)
b) Griping: 3 (Griper forsiktig, eller nyper i gjenstanden)
c) Drakamp: 5 (Griper direkte med hele munnen, rykker, drar i mot til testleder slipper)

3. Jakt
a) Forfølgelse: 4 (Starter med høy fart - målrettet. Bremser ned ved byttet)
b) Griping: 3 (Griper noe tvilende, eller med tidsforsinkelse)

4. Aktivitet: 4 (Er oppmerksom, men noe urolig. Vandrer rundt og snuser.)

5. Avstandslek
a) Interesse: 3 (Interessert. Følger figuranten uten avbrudd)
b) Truer/aggresjon: 1 (Ingen bjeff eller knurring)
c) Nysgjerrighet: 5 (Går fram direkte til figurant uten hjelp)
d) Lekelyst: 5 (Griper direkte med hele munnen. Drar i mot. Slipper ikke.)
e) Samarbeide: 5 (Oppfordrer passiv figurant til fortsatt lek)

6. Overraskelse
a) Redsel: 3 (Gjør unnamanøver uten å vende seg bort)
b) Trussel/aggresjon: 3 (Viser trusselatferd over lengre tid)
c) Nysgjerrighet: 5 (Går fram til kjeledressen uten hjelp)
d) Gjenstående redsel: 1 (Ingen tempoforandring eller unnamanøver)
e) Gjenstående interesse: 2 (Stanser lukter/ser på kjeledressen en gang)

7. Lydfølsomhet
a) Redsel: 2 (Huker seg og stanser)
b) Nysgjerrighet: 5 (Går fram til skrammelet uten hjelp)
c) Vedvarende redsel: 2 (Liten bue/liten tempoforandring, ser bort ved noen av passeringene)
d) Vedvarende interesse: 3 (Stanser/lukter/ser på lydkilden minst 2 ganger)

8. Spøkelser
a) Trussel/aggresjon: 3 (Viser trusselatferd over lengre tid)
b) Kontroll: 5 (Kontrollerer/viser reaksjon mot spøkelsene under hele momentet)
c) Redsel: 2 (Oppholder seg hovedsaklig foran eller ved siden av fører, avstandsregulering)
d) Nysgjerrighet: 5 (Går fram til spøkelser uten hjelp)
e) Kontakt: 3 (Besvarer kontaktforsøk)

9. Lek
a) Lekelyst: 4 (Leker aktivt, starter raskt)
b) Griping: 4 (Griper direkte med hele munnen)

10. Skudd: 5 (Vedvarende uro etter ett skudd. Avbryter lek. Avstår flere skudd)

Takk til Ann-Merethe for at hun er en så aktiv, flink og seriøs oppdretter, og drar med seg valpekjøperne sine på både det ene og det andre :)

mandag 6. oktober 2008

Kurs med Maria Hagström

Klickerklok arrangerte kurs i konkurranselydighet med Maria Hagstrøm denne helgen. Maria har mange og store meritter å vise til med sine kelpier (i lydighet, bruks, gjeting og reddningshund) og befinner seg på det svenske landslaget i både lydighet og spor!

Jeg hadde gledet meg stort til dette kurset i lang tid. Har ikke vært på kurs med henne før, men av det jeg har hørt om og lest av henne så hadde jeg store forhåpninger om at dette var bra saker. Dessverre gikk Frikk hen og fikk kennelhoste før kurset og dermed så røyk deltagelse med hund for min del. Var veldig lei meg for det, men var jo med som observatør istedet og det er selvsagt masse nyttig å få med seg likevel. Så alt i alt er jeg veldig godt fornøyd med helgen. Og Frikk ser ut til å kvikne raskt til. Han har ikke hostet siden søndag morgen og er riktig så fin i farta. Går rett og slett litt bananas her, etter å ha blitt holdt i ro i flere dager. :)

Maria svarte så absolutt opp til forventningene. En fantastisk dyktig og kunnskapsrik hundetrener som det gav veldig mersmak å gå kurs hos. Hun imponerte stort med sin evne til å se det enkelte individet og hva de trengte. De ni deltagerne med hund valgte selv hva de ville trene på, og vi var innom et stort spekter av øvelser og momenter.

Her kommer det jeg har festet meg mest ved i helgen og som jeg kan ha god nytte av å tenke mer på i egen trening.
  • Bruken av belønninger - her er det nok mange som har mye å gå på, i forhold til type belønning og måten den presenteres på (hvor og hvordan).
  • Hundens engasjement og attityd - og her er det bruken av belønninger som er det viktigste redskapet i å forme fram et passe engasjement i hunden.
  • Har hunden lett eller vanskelig for å engasjere seg? Har hunden lett eller vanskelig for å være passiv (stadga)? Styrk den delen som er svakest! Finn en passe balanse mellom aktivitet og passivitet.
  • Viktigheten av å legge verdi i momentene. Er f.eks. stadgan (bli øvelser) et problem (heia Frikk ;) må det legges mer verdi i det å være passiv. Målet er at hunden skal synes at det å bli i posisjoner er like kult som å være mer aktiv.

Ellers: "Ha det kul!" Lek mye! Tren i korte pass! Vær nøye med kriteriene! Tenk på sluttmålet. Ha gode rutiner. Og mye mye mer.. ;)

Deilig å være full av inspirasjon til å trene! Og veldig hyggelig å treffe igjen gamle kjente og andre likesinnede og mange flotte og entusiastiske hunder. :)